Ponuda Kotora predstavljena na WTM-u u Londonu

WTM001 WTM002 WTM003 WTM004Učešćem na sajmu turizma i putovanja World Travel Market (WTM), koji je od 6. Do 8. Novembra održan u Londonu Turistička organizacija Kotor prvog dana predstavila je ponudu najposjećenijih lokaliteta i mogućnosti saradnje agencijama, medijima i drugim posrednicima u promotivnoj djelatnosti u ovoj oblasti.
WTM, koji je održan 38. put, jedan je od najvećih sajmova ove vrste na svijetu, a TO Kotor učestvuje pod okriljem Nacionalne turističke organizacije. Riječ je o B2B sajmu na kojem je većina aktivnosti unaprijed određene kroz zakazivanje sastanaka. WTM je ove godine okupio oko 5.000 izlagača, a na kojem je vrijednost potpisanih ugovora skoro tri hiljade milijardi eura.

Predstavljanje ponude Kotora
Predstavljanje je, osim na štandu, ostvareno kroz sastanke sa predstavnicima agencija koje se bave promocijom turističkih destinacija koje putnici sa tržišta zapadnih zemalja tek otkrivaju, a budući da je Kotor, kao i veći dio Crne Gore izuzetno interesantan potencijalnim partnerima, ovo je bila šansa za predstavljanje lokaliteta, ponude i sadržaja grada, dostupnosti lokacije različitim prevoznim sredstvima te smještajnih kapaciteta.
Sajam je ponudio mogućnost TO Kotor da odgovori na sva ona pitanja koja predstavnik neke turističke ili medijske agencije može da postavi o zemlji i gradu u kojem nikada nije bio, a u koji želi da dođe, jer su informisani da postoji staro gradsko jezgro čiji se izgled nije mijenjao stotinama godina, da su nadomak njega mozaici iz drugog vijeka i mjesto sa najviše padavina u Evropi, kao i da na potezu od svega nekoliko kilometara postoje lokaliteti sa kulturno-umjetničkim, rekreativnim, zabavnim i sportskim sadržajima.

Interesovanje i dogovorena saradnja
Interesovanje agencija i tur-operatora iskazano je u domenu izletničkog turizma, predstavljanja gastro ponude, lokacija za vjenčanja na otvorenom i rekreativnih sadržaja.
T.O. Kotor postigla je inicijalni dogovor o saradnji sa kompanijom „Drones per Hour“ iz Berlina, koja će promovisati video materijal Kotora napravljen dronom na tržištu zapadnoevropskih zemalja.
Drugog dana sajma TO Kotor sklopila je ugovor o saradnji sa vodećim svjetskim magazinom u ovoj oblasti National Geographic, dok je saradnju dogovorila sa avio-kompanijom EasyJet.
Saradnja sa National Geographicom, koja je zaključena za cijelu 2018. godinu, počeće predstavljanjem u njihovom Family magazinu, a nastaviće se kroz promociju u drugim specijalizovanim publikacijama. Riječ je o sadržajima koji su dostupni desetinama miliona čitalaca širom svijeta i u kojima sadržaj prilagođavamo ciljnim grupama kojima se obraćamo.
Posebno važno za promociju Kotora je da sarađuje sa avio-kompanijama zbog prisustva u njihovoj promotivnoj ponudi. Kompanija EasyJet ponudila nam je saradnju u domenu prisustva u njihovom inflight magazinu. Riječ je o kompaniji koja je upravo preuzela vlasništvo nad kompanijom Air Berlin, a upravo njemačko tržište nam je jedno od najprioritetnijih. U kompaniji nam je najavljeno da će zahvaljujući ovoj akviziciji broj letova biti znatno veći, što će povećati i našu vidljivost na sajtu.

Radionice i seminari
Treći, završni WTM dan protekao je pod sloganom „Turizam odgovoran prema svijetu“, u okviru kojeg su promovisane aktivnosti vezane za prilagođavanje potrebama koje turisti danas imaju, a poseban akcenat stavljen je na rješavanje problema preopterećenosti najpopularnijih lokacija.
Ovo je bila idealna prilika za edukaciju i razmjenu informacija sa predstavnicima vodećih svjetskih destinacija koje se suočavaju sa pojavama, zahtjevima i problemima sa kojima će se ili sa kojima se već suočava Kotor.
Pored izložbenog sajamskog dijela poseban edukativni program održan je u kongresnoj sali, a posebno značajne bile su “Digital Influencers’ Speed Networking”, gdje je bilo riječi o uticajima digitalnih sadržaja u svijetu marketinga i promocije, što je od izuzetnog značaja za TO Kotor, uzevši u obzir saradnju ss svjetskim turističkim blogerima, kao i „Tomorrow’s Travel Leaders Conference“, gdje je naglašeno kako se profesije i mogućnosti za karijerno unapređenje u oblasti turizma mijenjaju i koliko je teško poslovati u okolnostima kada na globalnom nivou više od polovine malih biznisa o oblasti turizma, putovanja, marketinga i agencijskog poslovanja prema podacima koje su iznijeli učesnici propadnu već u prvoj godini poslovanja.

Problem neprilagođenosti lokaliteta za OSI
Struktura gostiju, naročito u kruzing turizmu, znatno se mijenja i stvara nove potrebe, poput tih da imamo sve više zahtjeva agencija da hoteli, restorani, brodovi koji voze putnike po zalivu i lokaliteti koje posjetioci obilaze budu prilagođena osobama sa invaliditetom. Upravo trećeg dana sajma nekoliko agencija obratilo se Turističkoj organizaciji pitanjem da li sve sadržaje u Kotoru mogu da obiđu ljudi koji voze kolica ili hodalice. Ovo nam je ujedno dalo i zadatak da sa ponuđačima usluga zajednički radimo na uspostavljanju infrastrukture koja će svakom gostu Kotora omogućiti potpuni ugođaj, izuzev obilaska gradskih zidina koje jedino tome nije moguće prilagoditi.

Diskusija o „turizmofobiji“
Ona je dodala da je jedna od ključnih tema WTM sajma bila i prevelika posjećenost pojedinih lokacija, pa su organizovana i dva seminara na kojima je bilo riječi o „turizmofobiji“.
Turizmofobija je pojava koja nije nova, ali koja tek sada dobija naziv i definiciju. Ujedno se i kao novi izraz javio “overtourism”, odnosno ime za pretjerani turizam koji premašuje kapacitete lokacije. WTM bio je prilika da se skrene pažnja na ove probleme, razmijene iskustva i prenesu informacije“.
Dio edukativnih sadržaja trećeg dana WTM-a bio je posvećen i prilagođavanju marketinške i promotivne strategije zahtjevima milenijalaca, odnosno današnje populacije u dvadesetim i tridesetim godinama.

Fokusiranje na potrebe „milenijalaca“
Milenijalci su danas jedna od vodećih ciljnih grupa u turizmu, a način na koji apsorbuju informacije je specifičan u smislu da se sve češće oslanjaju na nove kanale informisanja, poput blogova i društvenih mreža. To je razlog i zbog kojeg je TO Kotor dobila brojne ponude za saradnju od nekoliko desetina blogera. Naravno, svjesni smo da i u toj oblasti treba mnogo voditi računa o kvalitetu i uticaju autora takvih sadržaja, budući da se u virtuelnom svijetu često dešava da veliki broj “lajkova” i pratilaca nije nužno i odraz stvarnog interesovanja za neku destinaciju“.

Comments are closed here.