Obavještenje o privremenom zatvaranju staza

Obavještenje o privremenom zatvaranju staza

Poštovani korisnici planinarskih staza nacionalne mreže u Crnoj Gori,

Zbog posledica od požara kojim zahvaćene staze u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore, tokom avgusta mjeseca na Lovćenu, Žijovu i Prekornici (požari i dalje traju u masivu Orjena, Luštice, Vrsute, Žijova i u NP „Prokletije“), u tim rejonima nije bezbjedno kretanje i boravak planinara i drugih korisnika. Shodno Zakonu o planinskim stazama čl. 19 stav 1, obavještavamo javnost i korisnike o privremenom zatvaranju planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže u djelovima zahvaćenim požarima u masivu Orjena: Vratlo-prevoj Orjensko sedlo (staze broj 711, 716, 734), NP Lovćen: Krtsac–Medjuvršje-Bostur (dio staze 751 i 759), Vrsute (staze broj 771 i 774), 689 mtb (Limljani), Prekornice: Radovče-Maglić-Kamenik (dio staze 465), Žijovo: Kržanja-Žijovo (staza 745), Karanfili: Alipašini izvori-Karanfil Ljuljaševića (staza 509) i Visitor: Limski most-Šarkinovići-Smetine (staza 550). Na ovim dionicama staza su uništene markacije, oštećena je signalizacija, izgorjelo je drveće, prijeti opasnost od odrona kamenja, čime je sigurno kretanje ugroženo do saniranja posledica, remarkiranja i zamjene oštećene signalizacije, nakon konačne procjene štete, koja zahtijeva vremena i sredstava.

Komisija apeluje i moli korisnike zbog svoje sigurnosti imaju razumijevanja i ne koriste staze ne dok ne budu potpuno bezbjedne.

Tokom ove godine je uočeno neovlašćeno vodjenje grupa na stazama koje nisu uredjene kao i oštećenja infrastrukture na uredjenim stazama. Molimo organe lokalne uprave na pogodan način objave obavještenje o privremenom zatvaranju staza i pomognu u sumiranju posledica.

Comments are closed here.