Maj – mjesec Rimskih mozaika

Turistička organizacija opštine Kotor  najavljuje  manifestaciju “Maj-mjesec Rimskih mozaika”, koja će se održati dana 20.05.2017.god. (subota) na lokalitetu Rimskih mozaika u Risnu u 18h.

Tom prilikom ćemo organizovati koncert vokalno instrumentalne muzike Georgia V. Sviridova uz nastup hora “Stanko Dragojević” iz Podgorice i “Konstantin” iz Niša a pod dirigentskom palicom Mione Cvijović iz Bijelog Polja.

Po prvi put široj javnosti biće prikazana izložba originalnih artefakata sa arheološkog lokaliteta Carine koje nam je ustupio Centar za konzervaciju i arheologiju CG, Područno odjeljenje Kotor. Navedeni artefakti su rezultat dugogodišnje saradnje stručnjaka iz CG  i arheologa iz Centra za istraživanje antike jugoistočne Evrope pri Varšavskom univerzitetu.

Posjetioci će moći da pogledaju amforu (početak IV v.p.n.e.), poklopce amfora (II-I v.p.n.e.), novčiće ( kralj Ballaios, II v.p.n.e), arhitektonske elemente iz I v.n.e., tegove za ribarske mreže ( II-IV v.p.n.e.) , okrugli teg (II – IV v.p.n.e.), eksere sa namještaja (kraj II v.p.n.e.), cipus – antičku grobnu inskripciju i dio kopče (II – IV v.p.n.e.).

Konzervaciju artefakata je sproveo Boris Kustudić, konzervator-savjetnik,  načelnik Područnog odjeljenja Kotor , Centra za  konzervaciju i arheologiju CG.

Događaju će prisustvovati NJ.E. Ambasadorka Republike Poljske Irena Tataržinska sa suprugom gospodinom Januszom Tataržinskim, kao naši počasni gosti i dugogodišnji prijatelji Lokaliteta.

Manifestaciju će otvoriiti gospodin Mirza Krcić, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Kotor. Manifestacija takođe simbolično predstavlja i rođendan Lokaliteta koji je otvoren za posjetioce u maju 2008.godine.

Ovom prilikom se zahvaljujemo sponzorima “Inprus Mont” D.O.O.  iz Kotora, “Hipnos” D.O.O. iz Risna, štampariji “Taš-print” iz Bijelog Bolja kao i vajaru  Goranu Moškovu. Nakon programa upriličićemo koktel za prisutne.

Dobro došli!

Comments are closed here.