Forteca International Film Festival Perast

Pozivamo vas na Prvi FIFFP (Forteca International Film Festival Perast) – međunarodni festival koji okuplja filmove i autore sa sjevera Evrope (Nordijskih zemalja), iz regiona i svijeta. FIFFP je most koji će prikazati filmove koji se ne viđaju često u našim krajevima, kao potreba da se bavimo i okrećemo nekim novim temama na filmu, obraćajući pažnju na žensko filmsko stvaralštvo, kako na platnu tako i iza njega.

Naziv Forteca (inače naziv za zidine Fortece iznad Perasta) – znači utvrđenje ili odbrana i baviće se odbranom kulturnih vrednosti i nasleđa! A lepšeg mesta za taj doživljaj i stvaranje filmske umjetnosti nema.

U takmičarskoj selekciji će se naći 10 dugometražnih igranih filmova iz regiona i svijeta: iz Rusije, Češke, Mađarske, Makedonije, Srbije, Grčke, Norveške i Švedske. Žiri će biti iz Crne Gore: Maja Todorović – scenarista, Ivan Mladenović – reditelj i pobjednik BaNeFF doc:short 2015 i Branka Stanić  – glumica. Uz glavnu selekciju prikazaćemo nekoliko dokumetrarnih i kratkih filmova.

Osnivač i selektorka ovog Prvog festivala je glumica Jelena Mila, švedsko-srpsko-crnogorska glumica s timom saradnika iz Švedske, Norveške i iz regiona. Posle uspješnog rada na Festivalu u Švedskoj i Nordijskim zemljama – Balkan New Film Festival koji za cilj ima predstavljanje domaćih filmova na sjeveru Evrope, stvaranje Festivala u Perastu predstavlja nastavak istog rada samo u Regionu.

Za osnivanje Festivala zaslužni su još Aleksandra Simeunović  – istoričarka umjetnosti, kustos i organizator brojnih kulturnih događaja u Muzeju Perast, takođe saradnica na selekciji filmova i koordinator Festivala kao i Andro Radulović – direktor Pomorskog muzeja u Kotoru.

Otvaranje je zakazano za 26. jul u 19.00 časova u Muzeju Perast. Projekcije selektovanih filmova biće svakog dana u Muzeju Perast od 19.00 časova, a posle toga na Trgu od 21.00 čas, kada ćemo predstaviti goste i saradnike kroz razgovor s publikom, debate i kreativne radionice s filmskim stvaraocima između 26-30. jula. Pored Muzeja i Trga, projekcije će biti i u Rimskim mozicima u Risnu, kao i na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Festival je nastao u saradnji s opštinom Kotor, mjesnom zajednicom Perast, Muzejem grada Perast, Turističkom organizacijom Kotor, ambasadom Švedske u Srbiji i Crnoj Gori, Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom, kao i brojnim lokalnim partnerima koji pomažu realizaciji ovog Prvog Festivala.

 

Comments are closed here.